plakat www 3 maja

 Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej otrzymało dotację na realizację fajnego i smacznego projektu! 🙂 Zadanie publiczne Festiwal Kulinarny "Tradycyjne smaki Podlasia" już 3 maja br.! 🙂 Zapraszamy do zgłaszania się i udostępniania postu w celu promocji inicjatywy. Dziękujemy! 🙂 Nasz GOK w Czyżewie jest partnerem inicjatywy!

Podstawowe informacje nt. rekrutacji:
Data wydarzenia: 3 maja 2023 r.
- mniej więcej od godz. 13.30 udział uczestników- widzów, publiczności
- o godz. 13.00- ocena potraw przez komisję konkursową
Miejsce: Duży Rynek w Czyżewie [podłoże: kostka brukowa]. W przypadku złej pogody: świetlica miejska przy OSP ul. Strażacka w Czyżewie.
Decyduje kolejność zgłoszeń!
5 podmiotów z terenu województwa [np. KGW, sołectwa, stowarzyszenia, kluby seniora, itd.] "otrzyma" produkty na określoną kwotę do przygotowania 5 stoisk pokazowych z tradycyjnymi potrawami kuchni podlaskiej: kiszka, baba, kartacze, pierogi, ciasto marcinek, strucle drożdżowe, wszelkiego rodzaju placki, chleb ze smalcem i ogórkiem, sękacz, itd.
W przypadku większej liczby chętnych, stworzymy listę rezerwową. Wtedy w przypadku rezygnacji podmiotu z pierwszej "piątki" będziemy kontaktować się niezwłocznie z kolejnym z listy.
Wszelkie informacje i szczegółowe zasady uczestnictwa na e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Messenger: Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej
Zapraszamy do wykonania z zakupionych produktów, wyłącznie tradycyjnych (niekoniecznie znanych i domowych) podlaskich potraw, a następnie zaprezentowania ich na stoisku pokazowym na Dużym Rynku w Czyżewie.
- Własny namiot mile widziany - info szczegółowe w kontakcie bezpośrednim
- Bez stałego dostępu do prądu. Mile widziane własne źródła ciepła: grille, kuchenki gazowe turystyczne - info szczegółowe w kontakcie bezpośrednim.
Przekażemy zgłoszonym stoiskom pamiątkowe "Dyplomy" za udział.
Odbędzie się konkurs na słoną i słodką potrawę w ramach zgłoszonych pięciu stoisk pokazowych.
Zorganizowane będzie stoisko pokazowe CARVINGU dla wszystkich odwiedzających, uczestników i gości festiwalu.
Termin zgłoszeń najpóźniej: do 27.04. czwartek do godz. 12.00 na e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Messenger: Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej lub w komentarzu pod postem na Facebooku stowarzyszenia. Zapraszamy!
[zainteresowanych udziałem prosimy o kontakt w tej sprawie]

info: tel. p.Ania Kazimierczuk 604-530-457logo zachęty www

tradycyjne, proste potrawy, bez składników np. łosoś, przyprawy typu "kucharek", galaretki, brzoskwinie w puszkach, serek mascarpone, papryka, pieczarki, mleko w proszku; nic współczesnego, wszystko tradycyjne, "stare" podlaskie potrawy i proste "nasze" składniki
kartacze
babka ziemniaczana
bliny
soczewiaki
kiszka ziemniaczana
mrowisko
sękacz
drożdżówki
pierogi
parowce
pierekaczewnik
zaguby
ser koryciński
marcinek
bliny
kindziuk
chleb ze smalcem i ogórkiem
wszelkiego rodzaju placki
sernik
makowiec
ciasta drożdżowe
ciastka
mięso z cebulą
bigos
warzywa i owwoce
dary lasów
kasze
tak jak gotowały i piekły nasze mamy i babcie, tradycyjnie z Podlasia, jakbyśmy cofnęli się o kilkadziesiąt lat... :)

 

Do góry ↑